Saunahaastattelu

Sunnuntai 4.10.2020 - Pirkko Jurvelin


Saunahaastattelu

Der Spiegel-lehdessä oli korona-ajan saunomista koskeva haastattelu. Asiantuntijana oli Rolf-A. Pieper, Saksan Sauna-yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Spiegel: Herra Pieper, saunakausi on alkanut. Milloin Te olette viimeksi käyneet saunassa?

Pieper: Toissa päivänä kotonani.

Spiegel: Onpa hienoa, kun on kotona oma sauna.

Pieper: Minä olen yksi niistä 1,7 miljoonasta saksalaisesta, joilla on oma sauna. Viime viikolla kävin yleisessä saunassa Schleswig-Holsteinissa, Brandenburgissa.

Spiegel: Teidän täytyy varmasti jo ihan viran puolesta käydä eri saunoissa, olettehan Sauna-yhdistyksen toiminnanjohtaja.

Pieper: Kävisin kyllä muutenkin. Kotona pitää tilat puhdistaa itse, ja seurakin puuttuu.

Spiegel: Mutta – korona?

Pieper: Saunat eivät ole sen vaarallisempia kuin muutkaan julkiset tilat. Niitä pestään ja desinfioidaan useammin ja perusteellisemmin kuin ravintoloita ja vaatekauppoja.

Spiegel: Virologit ovat sanoneet, ettei koronan leviämistä saunomisen yhteydessä ole tutkittu.

Pieper: Tästä on kokemusperäistä tietoa. Minun tietooni ei ole tullut koko maan laajuudelta yhtäkään tapausta, jossa joku olisi saanut viruksen saunomisen yhteydessä. Ei siis yhtään tapausta tänä aikana karanteenista tähän päivään.

Spiegel: Sachsen-Anhalt avasi saunansa toukokuun lopussa, Bremen vasta syyskuun alussa.

Pieper: Tämä ei vaikuta mitenkään asioihin. Mecklenburg-Vorpommernissa, Berliinissä, Brandenburgissa ja Sachsenissa voi saunoa, mutta löylyn heittäminen on kielletty. Kahdeksassa muussa osavaltiossa löylyn heittämisestä ei puhuta mitään, yrittäjät toimivat kuten parhaaksi näkevät. Bayerissa saa heittää löylyä, mutta pyyhkeiden (=wedeln) heiluttaminen on sallittua vain viranomaisen luvalla. Siksi meillä onkin saunaturisteja.

Lyhyt ja naseva haastattelu, eikö? Minulle tuotti päänvaivaa verbi ”wedeln”, ja kun lopulta sain sen käännettyä, niin ei meinannut lystistä tulla loppua. Nyt siis tiedän, että kun saksalaisessa saunassa heitetään löylyä, niin jonkun (asialle omistautuneen) täytyy heiluttaa pyyhettä kiukaan lähellä, jotta lämpö leviäisi tasaisesti kaikkialle. Siis ihan oikeasti. Katsoin youtubesta videoita, joissa totiset saksalaiset esittivät pyyhkeineen erilaisia tekniikoita, ja mieleeni tuli kyllä amerikkalaiset cheerleaderit lippuineen. Ei näitä tosikkoja – siis asialleen omistautuneita saunaharrastajia – voinut nauramatta katsella. Nyt minä tiedän senkin, että hyvässä yleisessä saunassa on ”saunamestari”. Eräs rouva kertoi, kuinka tärkeää on, että saunamestari tervehtii asiakkaita kohteliaasti ja osaa myös oikeat pyyhkeenheilutustekniikat. Ja jotta kaikki sujuisi niin kuin pitää, netistä löytyi myös seitsemän kohdan ohjelma siitä, miten löylyä tulee heittää oikeaoppisesti.- Minä napsautan pian saunan päälle, sillä meillä kylvetään joka ilta. Kutsuisin mielelläni Herr Pieperin tänne saunomaan, mutta kun ei meidän kerrostalokoppisaunassamme mahdu heiluttelemaan pyyhettä. Kun heittää löylyä, niin se on sekunnissa levinnyt koko saunaan, ja siinä sitä sitten ollaan – rennossa suomalaisessa saunassa, jossa löyly kulkee omia ratojaan ja aikojaan.

Avainsanat: Rolf Pieper, saunominen, wedeln


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini