Raamatun ajan keittokirja (2009, Art House)

Kirja on nyt luettavissa e-kirjana useimmissa ääni- ja e-kirjapalveluissa!


Raamatun ajan keittokirjaan on koottu herkullisia Raamatun aikaisia reseptejä Pyhän maan alueelta. Raamatun katkelmat ja kertomukset johdattelevat ruoanlaittajan tuhansien vuosien takaisiin tunnelmiin.

”Kasvakoon maa vihreyttä, siementä tekeviä kasveja ja hedelmäpuita.” Nykyään vuoristo ja hiekkainen erämaa muodostavat Pyhän maan pinta-alasta huomattavan osan, mutta Raamatun tapahtumien aikoihin siellä oli runsaasti metsää ja hedelmällisiä alueita.

Ruoanlaitto kuului sekä arkeen että juhlaan. Raamatun sivuilta ja muusta tuon ajan kirjallisuudesta voi lukea viljalti viittauksia erilaisiin ruokiin: kalaa, lampaan-, naudan- ja kananlihaa, oliiviöljyä, puiden ja pensaiden hedelmiä, hunajaa, leipää, mausteita ja viiniä käytettiin yleisesti. Jos arkisin syötiin yksinkertaisesti, niin uskonnolliset juhlat ja tärkeät perhetapahtumat järjestettiin yltäkylläisesti.

Tähän teokseen on koottu herkullisia Raamatun aikaisia Pyhän maan reseptejä, joiden avulla jokainen voi kotonaan tavoitella tuhansien vuosien takaisia tunnelmia. Mukana on runsaasti erilaisia keittoja, salaatteja ja kasvisruokia, maitoon ja juustoon perustuvia reseptejä, liha- ja kanaruokia, kala-aterioita, jälkiruokia ja leivontaohjeita. Mukana on myös ehdotuksia ateriakokonaisuuksiksi erilaisiin arjen tilanteisiin ja raamatullisiin juhliin.

Miten esimerkiksi lähtisi arkipäivä käyntiin Raamatun aikaisen aamiaisen voimin, tai millaista olisi valmistaa kokonainen pääsiäisateria sellaisena kuin se nautittiin 2 000 vuotta sitten?