Hallitus, ei saa valehdella!

Maanantai 11.1.2021 - Pirkko Jurvelin


Hallitus, ei saa valehdella!

”Valepukki, valepukki penkillä makkaa, housut on rikki eestä ja takkaa!” Näin me lapsena huutelimme, kun joku oli saatu kiinni narraamisesta. Jo pienestä pitäen minut on kasvatettu tiedostamaan, että valehteleminen on väärin, jos ei suorastaan synti. Kasvattajina ovat olleet kotiväki, ukki, koulu ja muu yhteiskunta. Jos kuitenkin rikoit tätä normia, sait kärsiä seurauksena joko kasvatuskeskustelun tai rangaistuksen tai molemmat.

Keväällä Suomen kansalle kerrottiin, että koronavirusta voisi torjua pesemällä käsiä usein, käyttämällä desinfiointiaineita ja pitämällä turvavälejä. Hallituksen tiedotuksen mukaan maskeilla suojautuminen ei tutkimusten mukaan estänyt viruksen leviämistä. Asia selvä. Minä ainakin uskoin tyttöministereitä, vaikkakin terveydenhuollon parissa työskentelevä ystäväni oli eri mieltä.

Syksyn mittaan asiasta annettiin uudet ohjeet ja uutta tietoa: Maskit suojaavat viruksen leviämiseltä, ja niiden käyttöä suositellaan. Minähän en uskonut moista höpötystä, koska hallitus oli keväällä puhunut aivan päinvastaista.

Tähän mennessä minullekin on selvinnyt, että maskin pitäminen on hyvä ja suorastaan terveyttä edistävä tapa, ja pidänkin niitä varalla joka takin taskussa ja laukkujen sivulokeroissa. Mutta nyt minä olen kuitenkin armottomasti suuttunut hallitukselle:”Valepukki, valepukki penkillä makkaa, housut on rikki eestä ja takkaa.” Pääministeri Sanna Marin on puolustellut hallituksen keväistä linjaa kertomalla, että maskisuositusta ei keväällä annettu osittain siksi, ettei maskeja ollut. Siis piti valehdella. Kyllä minä olen niin mieleni pahoittanut. Miksi Marin ei voinut sanoa:”Maskin pitäminen saattaa suojata viruksen leviämiseltä. Valitettavasti Suomessa niitä ei ole tällä hetkellä saatavissa tarpeeksi, mutta hallitus ryhtyy heti toimiin tämän asian korjaamiseksi.” Ei, Marin ei voinut puhua totta, hänen piti valehdella. Olen joskus miettinyt, menettikö monikin suomalainen henkensä tämän valheen vuoksi.

Koronavirusta vastaan on vihdoinkin kehitetty rokotteita jo monessa maassa. Niitä on testattu, ne vaikuttavat luotettavilta ja turvallisilta, ja ihmisten rokottaminen on aloitettu eri maissa ympäri maailman. Uutisen aiheuttama hilpeä juhlahumu on kuitenkin jo unohtumassa meidän maassamme, sillä viimeisten tietojen mukaan kestää kokonainen vuosi, jotta kaikki suomalaiset saadaan rokotettua. Siis mitä? Tällä hetkellä yli miljoona brittiä on saanut rokotteen, mutta kaikkein pisimmällä on Israel, jonka kansalaisista 1,37 miljoonaa on rokotettu (5.1.). Miten nämä maat ovat onnistuneet tässä? Kyseiset maat ovat tehneet erityisiä sopimuksia myyjien kanssa, ja ainakin Israel osallistuu myös rokotetutkimuksiin. Miten meillä? Ei mitenkään, tai siis on Suomessakin muutama tuhat terveydenhuollon parissa työskentelevä rokotettu (lukuun ottamatta OYS:n kätilöitä, jotka saavat asiakkaansa hoidettavakseen lennosta ilman mitään esitutkimuksia). Mutta kun ihmisiä on lomilla ja… Pääministeri Sanna Marin on kuulemma ”toivonut ripeämpää rokotustahtia”, mutta on kuitenkin sitä mieltä, ettei Suomi ole epäonnistunut asiassa. Toisaalta Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat olleet suorastaan raivoissaan siitä, että rokotusten antaminen takkuaa. Miksi Marin ei voinut raivota kuten Euroopan johtavat poliitikot? No, ehkäpä hän ei ole johtava poliitikko, vaan asioita opiskeleva nainen, joka ei saa tehdä virheitä. Ja jos niitä tulee, ne selitetään pois eli val…

Yhdysvaltain lähes entinen presidentti Donald Trump on poliittisen valehtelun saralla ylivoimainen ykkönen. Tämä mies sumuttaa suurta ja pientä yleisöä lähes töikseen, sillä Washington Postin mukaan Trump valehtelee tai vääristelee totuutta 7,6 kertaa päivässä. Mitä tämä kertoo miehestä ja hänen harjoittamastaan politiikasta? Niinpä niin. Totuuden kertominen voi olla joskus raastavaa, hävettävää, kauheaa ja kaikkea siltä väliltä, mutta sitä kannattaa kokeilla. Suosittelen kaikille, myös maamme hallitukselle.

Avainsanat: hallitus, Sanna Marin, korona, valhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini